På min sida av biktstolen – hur är det för prästen?

spowiedz-swietaEn gång satt jag med några pensionärer på en transferbuss, på väg från flygplatsen. De förstod att jag var präst och började ställa en massa frågor.
”Gör du alla prästgrejerna?”
”Jepp!”
”Till och med biktgrejen?”
”Javisst. Jämt och ständigt!”

En äldre kvinna drog efter andan, ”Det måste vara det värsta! Det skulle vara så deprimerande att lyssna på folks synder.”
Jag sa att det är precis tvärtom. Det finns nästan ingenting bättre än att få vara med när någon återvänder till Gud. Jag sa:
”Det skulle vara deprimerande om jag behövde se på när någon lämnar Gud – men jag får vara med när de återvänder till Honom.”

I biktstolen låter människor Guds kärlek vinna. Biktstolen är den mest glädjande, ödmjukande och inspirerande platsen i världen.

Vad får jag vara med om när jag hör en bikt?
Jag tror det är tre saker.

Det första är Guds dyrbara nåd som verkar. Jag kommer ansikte mot ansikte med den överväldigande och livsomvälvande kraften som är Guds kärlek. Jag får se Guds kärlek på nära håll, och det påminner mig om hur god Gud är.
Det är inte många som får erfara hur Guds offer på korset hela tiden bryter sig in i människors liv och smälter de hårdaste hjärtan. Jesus tröstar dem som sörjer sina synder … och styrker dem som vill ge upp hoppet om Gud, ge upp hoppet om livet.
Som präst får jag se det här hända varje dag.

Jag ser en person på väg att bli ett helgon
Det andra är att jag får möta en person som fortfarande försöker – ett helgon som blir till. Vad bryr jag mig om det är personens tredje bikt den veckan? Om de söker upp försoningens sakrament betyder det att de försöker. Det är det enda som är viktigt. Det är värt att tänka på: att gå och bikta sig är ett bevis på att man inte gett upp hoppet om Jesus.
Det är en av anledningarna till att stoltheten är så dödlig. Jag har hört människor säga att de inte vill bikta sig för att deras präst verkligen tycker om dem och tror att de är ”bra ungdomar”. Jag har två saker att säga till dem:
• Han kommer inte bli besviken! Vad din präst kommer att se är en person som försöker! Det finns inte ett enda helgon som inte behövde Guds nåd! (Till och med Maria behövde Guds nåd – hon fick Guds nåd på ett dramatiskt och kraftfullt sätt vid sin avlelse. Där ser du!)
• Vad spelar det för roll om prästen blir besviken? Vi ska alltid hålla på och försöka imponera på andra! I bikten är vi inte så imponerande. Bikten är platsen där begäret att imponera dör. Tänk efter – alla andra synder kan få oss att springa till biktstolen, bara stoltheten får oss att vilja gömma oss för den Gud som kan hela oss.

Kommer jag ihåg dina synder? Nej!
Det är många som frågar mig om jag kommer ihåg de synder jag hört i bikten. Som präst kommer jag sällan, om någonsin, ihåg synder jag hört i biktstolen. Det kanske verkar omöjligt, men ärligt talat – synder är inte särskilt imponerande! De är inte direkt som minnesvärda solnedgångar eller stjärnfall eller superspännande filmer … de är mer som sopor.
Och om synder är som sopor, så är prästen Guds sophämtare. Om du frågar en sophämtare vad som var det äckligaste hans någonsin behövt hämta kanske han kommer ihåg det. Men ärligt talat, när du väl vant dig vid sopor slutar du märka dem.
Du måste tro mig – så fort man förstår att försoningens sakrament handlar mindre om synd än om Kristi seger, så förlorar synderna all sin lyster. Jesu seger tar all uppmärksamhet.
I bikten får vi möta Guds livsomvälvande, dyrbara kärlek … och vi får den gratis varje gång vi ber om den. Vi får möta Jesus, och han påminner oss – ”Du är värd att dö för … till och med i din synd är du värd att dö för”
När någon kommer för att bikta sig, ser jag en person som är djupt älskad av Gud och som svarar att de älskar Gud tillbaka. Det är det hela.

I bikten inser jag min egen svaghet
Det tredje är att jag bättre kan se min egen själ. Det är en läskig sak för en präst. Jag kan inte beskriva ödmjukad jag blir när någon närmar sig Jesu barmhärtighet genom mig.
Jag blir inte överväldigad av dessa personers synder – jag slås av att de har insett synder i sin liv som jag varit blind för i mitt eget. Att lyssna på någons ödmjukhet bryter ner min egen stolthet. Det är en av de bästa samvetsrannsakningar man kan tänka sig.
Varför är bikten läskig för en präst? Det skrämmer mig att Jesus anförtror mig att vara ett levande tecken på Hans nåd.
Ärkebiskop Fulton Sheen sa en gång att prästerna knappast förstår vad som händer när vi sträcker ut våra händer över någons huvud för att ge absolutionen. Vi förstår inte, sa han, att Kristi blod droppar från våra fingrar till deras huvuden och tvättar dem rena.
Dagen efter min prästvigning hade vi en liten fest, och min pappa höll tal. Han hade arbetat som ortoped i hela sitt liv, och var en väldigt bra sådan. I hela mitt liv har pappas patienter kommit fram till mig för att berätta hur deras liv blivit helt förändrade för att pappa var en så duktig kirurg.
Och nu stod min pappa där, bland alla människor, och började tala:
”I hela mitt liv har jag använt min händer för att hela människors brutna kroppar. Men från och med nu kommer min son Michael … eh, fader Michael … använda sina händer (vid det här laget hade han gråten i halsen) … han kommer använda sina händer för att hela brutna själar. Hans händer kommer rädda ännu fler liv än mina har gjort.”
Bikten är en så kraftfull plats. Allt jag behöver göra är att erbjuda Guds barmhärtighet, kärlek och frälsning … men jag vill inte komma i vägen för Jesus. Prästen ställer sig inte till doms över någon. I bikten har jag bara barmhärtighet att erbjuda.

Jag får göra uppoffringar för dig
Till sist – när en präst hör bikt tar han på sig ytterligare ett ansvar.
En gång, efter college, återvände jag till bikten efter en lång tid och mycket synd – och prästen gav mig bara någonting i stil med en Var Hälsad Maria som botgöring. Jag avbröt honom.
”Eh, fader …? Hörde du allt som jag sa?”
”Ja, det gjorde jag.”
”Tycker du inte jag förtjänar en större bot än så?”
Han tittade på mig mycket kärleksfullt och sa:
”Nej. Den lilla botgöringen är allt jag begär av dig.”
Han tvekade, men fortsatte:
”Kanske borde du få veta … jag kommer fasta för din skull i 30 dagar.”
Jag blev helt stum. Han berättade att katekesen lär oss att prästen måste göra bot för alla dem som biktar sig hos honom. Och nu omfamnade han en sträng botgöring för alla mina svåra synder.
Det är därför bikten avslöjar prästens egen själ, den avslöjar hur villig han är att offra sitt liv tillsammans med Jesus. Han ser våra synder som en börda som han vill bära och uppoffra (tillsammans med Jesus!) till Fadern, samtidigt som han erbjuder oss barmhärtighet.
Kom ihåg att i bikten segrar man. Oavsett om du biktat en synd för första gången, eller om det är 12001:a gången, är varje bikt en seger för Jesus. Och jag, en präst, får vara med. Det är det jag tycker om … jag får sitta där och se på när Jesus vinner tillbaka sina barn, dagarna i ända.
Det är helt grymt!

Fader Mike Schmitz,
ansvarig för verksamheten för ungdomar och unga vuxna i Duluths stift,
och kaplan vid Newman Catholic Campus Ministry på University of Minnesota i Duluth.