Skara stifts tusenårsjubileum

DSC_0551

Fredagen den 29 augusti samlades katoliker från när och fjärran för att fira pontifikalhögmässa i Skara domkyrka. Mässan var en del av 1000-års jubileet av Skara stift under samma helg. Stiftet, som är det äldsta i Sverige, grundades av kung Olof Skötkonung år 1014 och dess förste biskop var tyskromersk-svenske prästen Thurgot.

DSC_0537

Pontifikalmässan firades som en votivmässa för Herrens törnekrona i Skara. S:t Brynolf Algotsson som var biskop i Skara 1278-1317 mottog nämligen en tagg ur Kristi törnekrona genom den norske kungen 1304 och förde den till Skara domkyrka. Många reliker förstördes under reformationen, men traditionen säger att just denna törntagg än idag finns gömd någonstans i domkyrkans väggar.

Huvudcelebrant var biskop Anders Arborelius OCD tillsammans med den apostoliske nuntien ärkebiskop Henryk Jozef Nowacki och abboten av klostret Solesmes, Dom Philippe Dupont OSB. Den lokala katolska församlingen, Skaraborgs katolska församling, medverkade med sina bröder, lektorer, förebedjare responsoriesångare.

DSC_0534

Körsången leddes av församlingens kantor Eva Hedlund. Kören framförde en hymn till S:t Elin av Skövde vilken författats av S:t Brynolf under 1200-talet. En mindre ensemble framförde även Törnekronans sekvens Diadema och antifonen Vale flos Wesgocie. Missa de angelis spelades av organist Ulf Samuelsson från S:t Eugenia församling i Stockholm.

DSC_0536

Många präster, ordensbröder och ministranter var också tillresta och medverka under mässan. Mässan var mycket välbesökt och flera besökare fick nöja sig med ståplats längst med domkyrkans väggar. Trots sin katolska form hade mässan en stark ekumenisk inramning då ett stort antal deltagare var präster i Svenska Kyrkan, däribland även Skara stifts biskop Åke Bonnier. Efter mässan uttryckte många sin stora tacksamhet över denna fina sammankomst.

Martin Ekenvärn

Foton: Jolanta Vogel

DSC_0572