PUKiS-läger mars 2014

DSC_5887

PUKiS-läger 7-9 mars 2014 i Falketorp PUKiS, Polska Unga Katoliker i Sverige anordnade första gången under 2014 ungdomsläger för polsktalande katolska ungdomar som bor i Sverige. Lägret ägde rum i Falketorp, nära Norrköping och hade temat “Följ Lammet” där vi tillsammans med närvarande präster diskuterade kring valda citat från Bibeln och diskuterade hur vi tolkar dem. Vi samlade drygt 60 ungdomar från hela Sverige: Stockholm, Göteborg, Malmö, Skövde och Vadstena, för att behålla vår gemenskap som baseras på vår gemensamma Tro. Förutom att skapa möjlighet till tillbedjan, bikt, Helig Mässa och diskussioner med präster skapar vi möjlighet till att knyta nya kontakter från hela Sverige. Med tanke på att den komprimerade tiden vi har tillgodo, är det möjligt för oss att skapa dessa läger där alla vill offra en del av sitt egna för att skapa något gott. När väl alla har lyckats anlända från hela Sverige, vilket då var en sen fredagsnatt, börjar vi vårt läger genom att introducera till vårt ämne; “Följ Lammet”. Därmed följer direkt en röd tråd, vad innebär det? För de som vet har en annan uppgift; hur ska

DSC_5868

På senaste PUKiS-lägret fick vi sällskap av en ny präst, kapucinbrodern Adam Zwierz. Dessutom är br. Adam Piasecki med oss sedan flera år tillbaka. Vi uppskattar deras närvaro bland oss och deras engagemang i att hjälpa oss att komma närmare Gud. Inte minst ger de ett stort vittnesmål med sina egna liv och är förebilder och inspiration för många.man alltid “Följa Lammet”? Alla har chansen att fördjupa sig i temat, vilket man har lördagen och en del av söndagen tillgodo. Efter en kort, men en trevlig återföreningsnatt för de flesta, börjar vi dagen med den Heliga Mässan och påbörjar våra workshops i bestämda grupper. Vi samtalar i grupper om ca 7-8 st valda utdrag ur Bibeln och utbyter erfarenheter av temat. Dagen avslutas med både sammanfattning av allas diskussioner, lekar som välkomnar de som för första gången är på ett PUKiS-läger och tillbedjan. Genom att avsluta lägret med söndagsmässa och en stor städning, avslutar vi lägret med kompakta två dagar.

DSC_5828”För mig är PUKiS en väldigt viktig gemenskap. Alla möten och läger har haft en stor betydelse i mitt liv, både privat liv men framför allt mitt liv i kyrkan. Jag har fått många svar på frågor som jag har fått och funderat på länge. Jag har lärt känna så många underbara människor. Jag kan lätt säga att flera av de kommer vara mina vänner för livet. Hela PUKiS är som en stor familj, alla tar hand om varandra så att ingen känner sig ensam. Om man inte känner att man vill prata med någon prästman eller bror så finns de alltid tillgängliga för oss. På våran sista PUKiS så hade vi 3 bröder och en präst vilket var hjälpsamt. De förberedde oss väldigt bra till fastan. Det känns bra att det finns sådana människor. Som tar sådant hänsyn till just ungdomar, för det är väldigt lätt att lämna kyrkan efter konfirmationen. Men de hjälper oss på vägen och låter inte oss gå fel.”

Ungdomar från PUKiS
http://www.pukis.org/